Nyheter

M Stav – endast A-pool

Tävlingsledningen har under kvällen tagit ett beslut om att det enbart blir en pool för M stav, detta på grund av att vi redan på förhand fått ett antal strykningar. Starttid är som tidigare kl. 12.50. Avprickning senast kl. 11.20, digitalt eller på plats.

Länk till digital avprickning: https://forms.gle/9BinNjtHxkqa62FJ8

/Tävlingsledningen ISM2022

Långa diskuskast lyfte arenataket

Vi fick även ta del av en diskustävling som dock inte tillhörde ISM. Men det hindrade inte kastarna från att leverera bra resultat. Daniel Ståhl vann på 67.62 och Lisa Brix Pedersen på 59.57.

Det var högt tryck på Växjös läktare när den manliga och kvinnliga diskustävlingen avgjordes.  På den manliga sidan lyfte giganterna Daniel Ståhl och Simon Pettersson arenataket. Daniel Ståhl kastade 66.85m i första följt av ett övertramp. I tredje kastet fick han till hela 67.62, ett nytt personligt rekord inomhus. Resterande fyra kast var övertramp. Simon Pettersson kastade 63.07 i första, trampade i andra och kastade sedan 65.60 vilket var hans bästa resultat för dagen.

Kvinnornas diskus vanns av danska Lisa Brix Pedersen på nya personliga rekordet 59.57. 2:a kom Malmös Mathilda Eriksson med ett längsta kast på 53.25, tillika ett nytt personligt rekord. 3:a i tävlingen kom Spårvägens Emma Ljungberg på 52.51.

Text: Josefine Olsson, friidrott.se
Bild: Deca Text och bild

Snabba finaler på 3000m

Finalerna på 3000m avgjordes på första dagen av ISM. På den kvinnliga sidan vann Meraf Bahta följd avYolanda Ngarambe och Sarah Lahti. På den manliga sidan tog Andreas Almgren en överlägsen seger före Vidar Johansson och Jonathan Gustafsson.

I kvinnliga finalen på 3000m sprang hela topptrion under 9 minuter. Meraf Bahta, Yolanda Ngarambe och Sarah Lahti följdes åt loppet igenom. Mot slutvarven ryckte dock Meraf och Yolanda ifrån en aning och Sarah fick släppa. Meraf Bahta sprang först i mål på nya mästerskapsrekordet 8:55:75 vilket även är ett nytt svenskt årsbästa. 2:a kom Yolanda Ngarambde med tiden 8:56:79 och 3:a Sarah Lahti med tiden 8:59:01.

I manliga finalen på 3000m var det länge ett samlat fält som drogs av Oliver Löfqvist. När det var 800m kvar av loppet gick dock Andreas Almgren upp i täten och ryckte från klungan. Andreas sprang de sista varven solo och korsade mållinjen på tiden 7:57:55. 2:a i loppet kom Vidar Johansson på tiden 8:06:73 och 3:a kom Jonathan Gustafsson på nya personliga rekordet 8:07:42.

Text:  Josefine Olsson, friidrott.se
Foto: Deca Text och Bild

Viktkastning inledde ISM

Första grenen i helgens ISM var viktkastning för både kvinnor och män. På den kvinnliga sidan segrade Sara Forssell följd av Grete Ahlberg och Vanessa Kamga. På den manliga vann Ragnar Carlsson före Simon Pettersson och Hugo Sörby.
I den kvinnliga viktkastningen fick vi se en jämn final. Inför sista kastomgången låg Grete Ahlberg i ledning med ett kast på 20.37m. Men i sista omgången fick Motalas Sara Forssell till ett kast som mätte 20.54 och hon vann därmed tävlingen. Med detta kast tog Sara sitt första SM-guld i seniorsammanhang. 2:a kom Grete Ahlberg med ett kast på 20.37 och 3:a kom Vanessa Kamga på 20.06m.

I den manliga viktkastningen var Ragnar Carlsson överlägsen, precis som väntat. Ragnar hade en jämn serie med tre kast över 21m. I tävlingens sista omgång fick han till ett vinnarkast som mätte 21.95. 2:a i tävlingen kom diskusspecialisten Simon Pettersson med ett kast på 19.57 och 3:a kom Hugo Sörby med ett kast på 19.02

Text: Josefine Olsson, friidrott.se
Foto: Deca Text&Bild

Män stav – viktig info

Män stav kommer genomföras i två pooler, B-poolen kommer starta kl. 11.00 och A-poolen klockan 12.50, båda på söndag. Avprickning senast 90 minuter före är möjlig på traditionellt sätt med signatur på avprickningslista i passagen mellan Telekonsult Arena och Tipshallen eller digitalt via detta formulär. Avprickningen digitalt får inte göras före kl. 06.00 och ej senare än 09.30 söndagen den 27/2. Alla avprickningar gjorda före detta klockslag räknas som ogiltiga.

Alla deltagares årsbästa noteringen kommer vara grunden i rankingen av vilka som hoppar i A- respektive B-pool. Deltagare utan årsbästa rankas sist. Först efter avprickningstidens utgång kommer det bestämmas hur många som hoppar i A- respektive B-poolen, det kommer vara flest deltagare i A-poolen.

Uppdaterat PM

Vi har idag uppdaterat PM med information om plasts för Calling samt att längdhopp för både män och kvinnor hoppar i två parallella pooler. Vi återkommer med information kring stavhopp män angående poolerna och avprickning.

PM PDF

Detta händer under inomhus-SM

Helgen 25–27 februari står IFK Växjö som värd för inomhus-SM i friidrott för fjärde gången. 1994 avgjordes tävlingarna i Tipshallen medan det 2014 respektive 2017 liksom i år var Telekonsult Arena som var tävlingsplats. Årets Inomhus-SM bjuder på en rad spännande dueller och på världsklass i ett flertal grenar.

Fredag 25 februari

KL 17.00 Viktkastning, kvinnor (Växjö Tipshall)

Favoritskapet delas i år mellan Hammarbys Grete Ahlberg (21.38) och Motalas Sara Forsell (20.84) som båda satt personbästa denna vinter. Farlig utmanare blir comebackande svenska rekordhållerskan Ida Storm, Malmö AI som visserligen inte tävlat i år, men vars svenska rekord på 23.73 inger respekt.

Kl. 17.10 Viktkastning, män (Växjö Tipshall)

Svenske rekordhållaren, Ragnar Carlsson är storfavorit. I år har han kastat 23.12 och hans svenska rekord på 23.52 kommer tveklöst att vara under attack. Diskuskastaren Simon Pettersson är en av de som utmanar om medaljerna.

Kl. 18.20 3000 m, kvinnor

Upplagt för en stenhård duell mellan världslöparna Sara Christiansson, Sävedalen och Meraf Bahta, Ullevi. Turebergs Yolanda Ngarambe gör årsdebut på sträckan och blir en intressant utmanare till toppduon.

Kl. 18.55 3000 m, män

Nyblivne svenske rekordhållaren och världslöparen Andreas Almgren, Tureberg finns på startlinjen och får gälla som storfavorit. Hans 7.34,31 från torsdagens tävling i Lievin placerar honom som sexa i Europa genom tiderna på sträckan! Intressanta starter också av OS-deltagarna Vidar Johansson, Sävedalen och Kalle Berglund, Spårvägen.

Kl. 19.15 Diskus, män + kvinnor (Tipshallen)

Kvällens diskustävlingar har inte SM värdighet men lovar ändå att bli en av helgens absoluta höjdpunkter. Våra olympiska medaljörer Daniel Ståhl, Spårvägen och Simon Pettersson, Hässelby har haft en bra vinterträning och Estländaren Gerd Kanters inomhusvärldsbästa på 69.51 går inte säkert. Inomhus har Ståhl kastat 66.90 och Pettersson 66.32. Bland damerna får danska Lisa Brix Pedersen bära favoritskapet men hon utmanas av en handfull svenskor med Hässelbys Vanessa Kamga och Spårvägens Emma Ljungberg, i spetsen.

 

Lördag 26 februari

Kl. 13.40 Längd, kvinnor

Kvinnligt längdhopp är en av de grenar som visat upp den bästa toppbredden under vintern. Inte mindre än tolv svenskor har i vinter hoppat över sex meter. Ullevis Khaddi Sagnia får med sina 6.68 i Berlin för någon vecka sedan gälla som klar favorit. Främsta utmanare blir Falkenbergs Tilde Johansson som klippte till med 6.53 i Nordenkampen förra lördagen.

Kl. 13.50 800 m, kvinnor

Rutinerade duon Lovisa Lindh, Ullevi och Hanna Hermansson, Tureberg får med sina digra meritlistor dela favoritskapet på sträckan. Årets stjärnskott Lova Perman från Karlstads-Göta sprang 2.04,38 och är med sin oförvägna löpning en spännande utmanare om segern.

Kl. 13.50 Kula, män

Malmö världsstötare Wictor Peterson har hittills stött 19.53. Han utmanas av Olympiske mästaren i diskus, Daniel Ståhl som gör en mycket intressant start. Det finns goda möjligheter att de båda kan pressa upp varandra över 20 meter.

Kl. 13.55 800 m, män

EM-tvåan utomhus Andreas Kramer har öppnat säsongen övertygande och är storfavorit på sträckan. Erik Martinsson, Uppsala och Felix Francois, Örgryte får gälla som främsta utmanare.

Kl. 14.10 Stav, kvinnor

Här gäller Örgrytes Michaela Meijer som favorit. Helsingborgs stavhopparsystrar Gabriella och Linnea Jönsson är också heta medaljkandidater. IFK Växjös Sandra Alvero har hoppat 3.85 och kan hon höja sig några decimeter kan hon slå sig in i medaljdiskussionen.

Kl. 14.25 Höjdhopp Män

Täbys Fabian Delryd har hoppat 2.16 i vinter och får gälla som förhandsfavorit. Främsta utmanare blir Kils Melvin Lycke Holm som hoppat 2.10 hittills i vinter och gjort över 2.06 vid samtliga sina fyra tävlingar i vinter. Uppsalas Oskar Lundqvist säsongsöppnade på Raka Spåret med 2.08 i lördags och visade att han vill vara med och kämpa om medaljerna. Samma sak gäller för Ullevis Robin Jakobsson som förutom favoritskapet i stavhoppet säkert vill vara med och kriga om medaljerna i höjd. I vinter har han hoppat 2.07.

Kl. 14.30 400 m, kvinnor

Spårvägens Moa Hjelmer tog en dubbelseger vid ISM i Växjö 2020 då hon vann både 200 m och 400 m. Även denna gång får Moa gälla som favorit. Hanna Karlsson, Karlstad-Göta sprang på 54.40 vid Quality Hotel Games i januari och kommer att utmana om segern. Intressanta starter gör också Täbys Linnea Frobe och Ullevis Lovisa Lindh.

Kl. 14.40 400 m, män

Malmös veteran Nick Ekelund-Arenander gör alltid bra ifrån sig i Telekonsult Arena och får bära favoritskapet. Turebergs Emil Johansson, Andreas Kramer, Ullevi och Viktor Bondesson, MAI är några av dom som också har chans att plocka hem segern i ett lopp som är väldigt öppet. Inte mindre än nio anmälda löpare har i vinter sprungit under 49 sekunder.  IFK Växjö Anton Bertilsson siktar mot sitt personliga rekord 49.23.

Kl. 14.55 60 m, kvinnor

Ullevis Claudia Payton har i vinter sprungit in som sverige-tvåa genom tiderna med 7.24 och får gälla som storfavorit. Helsingborgs Julia Henriksson (7.43), Malmös Filippa Sivnert (7.45) är tillsammans Ymers Emelie Rantzow (7.47) och Kalmars Josefin Nilsson (7.47), tunga medaljpretendenter. Vid Raka Spåret i Sätrahallen en vecka före ISM genrepade Irene Ekelund med att springa på 7.38 och går in på andra plats i svenska årsstatistiken. Hon blir att räkna med i medaljdiskussionen.

Kl. 15.10 60 m, män

Karlstad-Götas Henrik Larsson har varit Sveriges ledande sprinter de senaste åren.  Regerande mästaren Odain Rose, Uppsala och klubbkamraten Austin Hamilton är starka utmanare. Strands IF i Viktor Thor har gjort 6.73 i år och har alla möjligheter att slåss om medaljerna.

Kl. 15.40 Tresteg, män

Örgrytes juniorvärldsmästare Gabriel Wallmark har hoppat 16.11 i vinter och får gälla som favorit. Hässelbys Jesper Hellström hoppar alltid bra i Telekonsult Arena och kan mycket väl utmana om guldet.

Kl. 15.45 Kula, kvinnor

Ryssbyfödda Fanny Roos, Malmö AI tävlar i hemmaringen och får gälla som storfavorit. Med sina 18.86 ligger hon just nu på tionde plats i världsstatistiken. Formen är på uppåtgående så det finns goda möjligheter för årets första 19 metersstöt. Hässelbys, Frida Åkerström och Spårvägens, Sara Lennman kvalade in till inomhus-EM 2021 och är båda starka medaljkandidater. IFK Växjös Jennifer Rudberg och Skruvs IF, Jonna Lundgren får sikta in sig på att slå sig in bland de åtta bästa.

 

Söndag 27 februari

Kl. 12.00 Tresteg, kvinnor

Örgrytes Blekingefödda Rebecka Abrahamsson satte vid Nordenkampen personbästa med 13.51 och får gälla som huvudfavorit. Råby-Rekarnes juniorvärldsmästarinna Maja Åskag har hoppat 13.26 och kommer att vara främsta motståndare.

Kl. 12.20 Höjd, kvinnor

I Vinter har Louise Ekman, Gävle och Matilda Nilsson, Lund varit dominerande bland svenska höjdhopperskor. I SM kommer dom att utmanas om segern av Turebergs Bianca Salming och Örgrytes comebackande Maja Nilsson, den gångna utomhussäsongens stora stjärnskott.

Kl. 12.50 Stav, män

IFK Växjös Emil Carlsson tog brons vid inomhus-SM 2021 och har gjort 4.90 i vinter. Därmed tillhör han medaljkandidaterna också i år. Ullevis Robin Jacobsson får bära favoritskapet med Högbys tiokampare Marcus Nilsson som främsta utmanare.

Kl. 13.35 60 m häck, kvinnor

IK Ymers Julia Wennersten blev jublande glad när hon vid Quality Hotel Games klarade med 8.14 klarade kvalgränsen till Inomhus-VM i Belgrad. Hon är därmed huvudfavorit men utmanas av Högbys Lovisa Karlsson, som även hon har en möjlighet att klara IVM-kvalgränsen 8.16.

Kl. 1340 Längd, män

Vid ISM 2020 satte Ullevis Thobias Montler OS-sjuan arenarekord med 8.22. Givetvis blir han därmed storfavorit inför årets Inomhus-SM. Hans årsbästa hittills är 8.21.

Kl. 13.50 60 m häck, män

Malmös Max Hrelja har varit Sveriges ledande häcklöpare de senaste åren. USA-baserade Joel Bengtsson, Helsingborg har med 7.78 svenskt årsbästa och delar med Max favoritskapet. Veteranen Anton Levin, Malmö får gälla som outsider.

Kl. 14.05 200 m, män

Vid Quality Hotel Games chockade Faluns Zion Eriksson, med att gå in som sverigetvåa genom tiderna med 20.93. Uppsalas Desmond Rogo har i vinter sprungit på 21.18 och är en klar medaljpretendent. Detsamma gäller Örgrytes 400 meters specialist Carl Bengtström som gör en mycket spännande start.

Kl. 14.20 200 m, kvinnor

200 m damer lovar att bli en rafflande historia med många medaljkandidater och möjligheter till ommöbleringar i svenska alla tiders tiobästa. Favoritskapet får ligga på Lisa Lilja, Ullevi som vid Växjö Indoor Games sprang på 23.51.  Men konkurrensen är knivskarp. Hennes klubbkamrat Elvira Tanderud, Malmös Daniella Busk och vinterns stjärnskott Julia Henriksson, Helsingborg har alla sprungit under 24 sekunder. Spännande starter görs också av Spårvägens svenska rekordhållerska; Irene Ekelund 23.15, samt hennes klubbkamrat, den outslitliga ISM-specialisten, Moa Hjelmer.

Kl. 14.35 1500 m, män

Bohuslän ligger bra till för att plocka hem 1500 m där Stenungssunds Johan Rogestedt och Samuel Pihlström, Hälle IF får gälla som seger favoriter. Kalle Berglund och Andreas Kramer kan vara med och kämpa om segern om dom kommer till start. Mölndals unge Jonathan Grahn kan också bland sig in i segerstriden.

Kl. 14.50 1500 m, kvinnor

Grenen ser på förhand ut och att bli en uppgörelse för Tureberg mellan Hanna Hermansson och Yolanda Ngarambe. Som outsider får Sävedalens Sara Christiansson gälla. Meraf Bahta är anmäld och kommer hon till start kan hon mycket väl blanda sig i segerstriden.

 

Text: Jonas Mellblom

Foto: Deca Text&Bild

Nu är tidsprogrammet klart

Idag har vi publicerat tidsprogrammet för inomhus-SM i Växjö. Det är mycket kul och spännande att se framemot i Telekonsult Arena och Tipshallen under helgen. Vi inleder inomhus-SM redan under fredagen med finaler i viktkastning (i Tipshallen) och 3000m, båda grenarna både för kvinnor och män. Det blir även försöksheat på 400 m och 800 m denna kväll. Vi avslutar fredagen med diskustävling i Tipshallen.

Tidsprogram

 

Foto: Deca Text&Bild

200 m sprinters trivs i Växjö

200 meter är en gren som med IFK Växjös europamästare från 1962 har en speciell tradition i staden. Detsamma gäller också i Telekonsult Arenas snart tioåriga historia. Första stortävlingen var Nordenkampen 2013 och därifrån härrör de båda banrekord som ännu existerar. Finland hade en stor dag då både Hanna-Maria Latvala, 23.30 och Jonatan Åstrand med 20.72 satte de med sina personbästa banrekord som fortfarande står sig. I Åstrands fall var det också finskt inomhusrekord.

Men under nästan varje säsong har dessa tider varit under attack i Telekonsult Arena. Vid Quality Hotel Games, tredje helgen i januari, sprang Faluns unge Zion Eriksson in som sverigetvåa genom tiderna med 20.93. Vid Wexio Indoor Games sprang Uppsalas Desmond Rogo in på nya personbästat 21.18 på vilket han just nu (11/2) ligger tvåa i sverigestatistiken. Dessa två kommer att bära favoritskapet inför Inomhus-SM i Telekonsult Arena 25–27 februari.

På damsidan har det vid Quality Hotel Games och Wexio Indoor Games redan sprungits fort på 200 meter. De fem bästa resultaten hittills i Sverige denna vinter har löpts i Telekonsult Arena. Allra snabbast har Ullevis Lisa Lilja varit med nya perset 23.51. Uppnått i stenhård duell med vinterns stjärnskott Julia Henriksson, Helsingborg, som sprang in på nya perset 23.56. Dessa två får tillsammans med Spårvägens rutinerade Moa Hjelmer bära favoritskapet när det drar ihop sig till ISM på sträckan.

Länk till startlistan

Text: Jonas Mellblom
Bild: Deca Text&Bild

Kom och heja fram Daniel och Simon på inomhus-SM

Fredagen den 25 februari kommer världens två bästa diskuskastare tävla i Växjö Tipshall. Olympiske mästaren Daniel Ståhl och olympiska tvåan Simon Pettersson har då en duell i samband med att Inomhus-SM avgörs i Telekonsult Arena. Världsbästat inomhus i diskus är på 69.51 och gjordes av Gerd Kanter i Växjö Tipshall 2009.

-Det vore hycklande att inte säga att det finns möjligheter till ett världsbästa. Både Simon och Daniel har kastat bra på träningen under senaste månaden, säger tränaren Vesteinn Hafsteinsson.

Ståhl har haft flera kast över 69meter under träningen i Växjö Tipshall, så Kanters världsbästa kommer att vara under attack fredagen den 25 februari.

-Jag kan inte lova världsbästa men kommer att gå in och ha kul och det kommer att bli Showtime i Växjö Tipshall på kvällen den 25 februari, utlovar världens bästa diskuskastare Daniel Ståhl. Vid inomhus–SM kommer han också att stöta kula, denna gren avgörs på lördagen. Simon Pettersson har ännu ej bestämt sig om han kommer att stöta kula men kommer att vara med i viktkastning där han är en stark medaljkandidat. Simon tog silver i grenen vid inomhus-SM 2021.

-Inomhus-SM blir ett kul avbräck i vinterträningen och jag ser verkligen fram mot diskustävlingen, säger olympiske silvermedaljören från Tokyo, Simon Pettersson.

Text: Jonas Mellblom

Bild: Deca Text&Bild

Köpknapp